LED-belysning – värt att veta

Det finns många uppgifter och begrepp att hålla ordning på när man ska jämföra och hitta de rätta LED-lamporna. Begrepp som RA, Lumen, Kelvin, Watt och liknande. Vi förstår om det verkar en aning oöverskådligt att ta reda på vad de olika begreppen betyder och vad man ska titta efter. Vi har därför tagit tjuren vid hornen och skapat ett lättöverskådligt uppslagsverk som är tänkt att underlätta för dig när du ska ge dig in i begreppsdjungeln och hjälpa dig att hitta de LED-lamporna som täcker just ditt behov.

På denna sida kan du läsa mer om:

Vad är LED

Vilken watt ska jag välja?

LED-lampans ljusutskick i lumen jämfört med glödlampans energiförbrukning i watt.

Energieffektivitet

Färgangivelse

Färgtemperatur: Kelvin (K)

Färgåtergivelseindex: RA/CRI

Förväntad hållbarhetstid

Dimmermöjlighet

Utstrålningsvinkel

Sockel Hur får jag belysning som motsvarar traditionell belysning från glödlampor?

Välj den rätta LED-lampan

Om du vill veta mer om LED-lampor

Vad är LED?

LED står för Light Emitting Diode, vilket översatt till svenska betyder ljusdiod. Det finns många goda skäl till att använda ljusdioder till belysning. De är bland annat otroligt energieffektiva, miljövänliga, robusta och har lång hållbarhet. 

Fram till nyligen har det funnits vissa begränsningar när det gäller att använda ljusdioder till allmänna belysningsprodukter, bland annat på grund av att ljusdioderna inte har varit tillräckligt energieffektiva och färgåtergivelsen inte varit tillräckligt god. Allt detta har dock ändrat sig de senaste åren. Idag är ljusdioder 5 gånger så energieffektiva som vanliga glödlampor och färgåtergivelsen är i nivå med lysrör. De LED-lampor som finns idag kan till fullo ersätta glödlampor och halogenlampor på upp till 40 W.

LED-lampor är dock fortfarande en ljuskälla under utveckling. Det innebär att de inte har samma standard och erfarenheter som mer traditionella glödlampor. Det sker dock en rad framsteg för hur tillverkarna uppger information om glödlamporna samt gällande standarder inom området. Det kommer också många nya LED-leverantörer. Man ska därför vara uppmärksam på vad man köper och vilken leverantör man väljer.

Vilken watt ska jag välja?

En LED-lampa ger cirka 8 gånger så mycket ljus per watt som en glödlampa. För att ta reda på hur många watt en LED-lampa ska ha i förhållande till en glödlampa kan du därför använda tumregeln, som säger 1 till 8. Det vill säga att om du har en lampa som kräver en 35 watt glödlampa ska du använda en 4 watt LED-lampa som ersättning (35w/8 = ca 4 w).

Glödlampa Watt i förhållande till LED-lampa Watt

  • 20-30 watt motsvarar 3-4 watt (LED)
  • 30-40 watt motsvarar 5-6 watt (LED)
  • 40-50 watt motsvarar 6-8 watt (LED)    

LED-lampans ljusutskick i lumen jämfört med glödlampans effektförbrukning i watt.

Hur mycket ljus en lampa skickar ut mäts i lumen (lm). De flesta LED-lampor skickar inte ut lika mycket ljus som exempelvis glödlampor. De kraftigaste enskilda dioderna kan skicka ut omkring 50-100 lumen eller 1/7-del av ljusmängden från en glödlampa och bara ca 1/30 av ljusmängden från ett lysrör. LED-producenterna har därför börjat packa samman flera dioder och kan på det sättet producera lampor som kan skicka ut upp till 1000 lumen.

EU har skapat följande översikt så att man enkelt kan se hur många lumen en LED-lampa ska ha för att kunna ersätta en gammaldags glödlampa mätt i watt.

Glödlampa effekt (Watt) Ljusström (Lumen)

  • 100 Watt motsvarar 1521 Lumen
  • 75 Watt motsvarar 1055 Lumen
  • 60 Watt motsvarar 806 Lumen
  • 40 Watt motsvarar 470 Lumen
  • 25 Watt motsvarar 249 Lumen
  • 15 Watt motsvarar 136 Lumen

Energieffektivitet

När man jämför olika lampors effektivitet använder man primärt två parametrar; hur mycket ljus källan skickar ut (lumen) och den energi den använder (Watt). Effektiviteten anges i lumen/Watt (lm/W) och visar hur effektivt lampan omvandlar den förbrukade energin till synbart ljus. De mest effektiva vita ljusdioderna på marknaden har en effektivitet på över 100 lm/W. Ljusdioder är således 5 gånger så effektiva som glödlampor, 3 gånger så effektiva som halogenlampor och i nivå med lågenergilampor som vanligtvis har en effektivitet på 50-60 lm/W.

Färgåtergivelse

En av de viktigaste parametrarna som alltid bör vägas in vid val av lampor är ljusets färgkvalitet. Här är de bästa ljusdioderna nästan i nivå med halogen- och glödlampor och ibland minst lika bra som lysrör och lågenergilampor.

LED-lampor går att få i många olika färger: både röda, gröna, gula, orange, blå, cyanfärgade och flera varianter av dessa färger. Genom att blanda ljuset från de röda, gröna och blå ljusdioderna kan man uppnå i stort sett alla tänkbara färger inklusive vit (RGB-metoden). En annan metod för att uppnå det vita ljuset är genom att använda en UV eller blå ljusdiod med fosforbeläggning inuti ljusdioden. Båda typer finns på marknaden i många olika utformningar.

Men när man pratar om LED-lampor är vitt ljus inte bara vitt ljus. Det finns kallvit, neutral vit och varm vit. Färgkvaliteten av dessa olika typer av vitt ljus definieras med hjälp av två parametrar, nämligen färgtemperaturen (ljusfärgen), som anges i Kelvin, (förkortas K) och färgåtergivelseindex (Ra/CRI-index).  

Färgtemperaturen: Kelvin (K)

Det finns som nämnts tre olika typer av vitt ljus i LED-lampor: varmt, neutralt och kallt.

  • Den varma vita har en färgtemperatur på mellan 2.700-3000 K
  • Den neutrala vita på mellan 3.500-4.500 K
  • Den kalla vita på mellan 4.500-10.000 K

Den varma vita innehåller lite gult ljus, den kalla vita lite blått ljus och den neutrala är inte färgad. Den som påminner mest om en vanlig lampa är den varma vita, eftersom glödlampor också utsänder ett lite gulaktigt ljus. 

Ska du använda en lampa till vardagsanvändning i ditt hem rekommenderar vi därför att du väljer en lampa med 2.700-3.000 K.

Färgåtergivelseindex: RA/CRI

En lampas färgåtergivelseindex har ett RA-värde mellan 0 och 100 och säger något om hur bra lampan är på att återge 8 referensfärger. Dagsljus har den bästa färgåtergivelsen på 100, glöd- och halogenlampor har en färgåtergivelse på 99 och lågenergilampor och vanliga lysrör har en färgåtergivelse på lite över 80. Lysrör produceras dock med RA-värden från 50-98 och kan därför fås i utgåvor med särskilt god färgåtergivelse som nästan alltid är i nivå med glödlampor. I jämförelse har de bästa vita ljusdioderna ett RA-värde upp till 95 vilket är nästan lika högt som halogenglödlampor och de bästa lysrören.

Till vanliga belysningsprodukter är det en bra idé att köpa lampor som har ett RA-värde på minst 80.

Förväntad leveranstid

Levnadstiden för en LED-lampa ligger ofta mellan 25 000 och 50 000 timmar men det beror i hög grad på hur du behandlar ljusdioden. Höga temperaturer och kraftiga strömbelastningar kan reducera levnadstiden för en ljusdiod kraftigt. Det kan också skilja riktigt mycket på ljusdioders levnadstid och kvalitet från en tillverkare till en annan. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på de villkor som gäller för att du ska kunna uppnå lång hållbarhetstid på dina LED-lampor.

Dimmermöjlighet

Ljusdioder tänds ögonblickligen och ger full ljusstyrka från början. Om du vill ha en LED-lampa som ska kunna dimmas ska du se till att den är specialdesignad för detta. De flesta LED-lampor på marknaden innehåller nämligen inte den nödvändiga elektroniken. Titta därför alltid på förpackningen där det framgår direkt om lampan kan dimmas eller ej.

Det kan finnas tillfällen då din ljusdimmer inte fungerar tillsammans med dimmerbara LED-lampor. Det kan eventuellt bero på att din ljusdimmer kräver en speciell förbrukning (exempelvis minst 40 Watt) för att fungera. Genom att ersätta dina spottar/lampor med LED kommer förbrukningen ofta hamna under den efterfrågade förbrukningen (exempelvis minst 40 Watt) och det kan därför vara nödvändigt att byta ut din dimmer.  

Utstrålningsvinkel

Dioder är bäst när det gäller att skapa riktningsbestämt ljus. Ljusdioder skickar nämligen allt ljus framåt med spridningsvinklar från 5-140°, medan de flesta vanliga lampor skickar ljus i alla riktningar (360°). Av den anledningen passar LED-lampor bäst till lampor som sänder ut ljuset i en riktning, exempelvis spottar och lampor som bara lyser nedåt. För att kunna ersätta traditionella runda lampor måste producenterna därför placera ljusdioderna så att de strålar ut i olika riktningar, eller använda bredvinklade dioder som dock är något dyrare än vanliga dioder.

Sockel

Det som bestämmer sockeln är givetvis lampan. Det vill säga om det är inbyggningsspottar, lysrör, stiftlampor eller vanliga kullampor (E14 LED = liten sockel, E27 LED = stor sockel).

Hur får jag belysning som motsvarar traditionellt ljus från glödlampor?

  • Färgen bör vara varmt vit (2700-3000K i färgtemperatur) för att efterliknade en glödlampa bäst. I kontorslokaler kan man gå lite högre i temperatur.
  • Ra-värdet bör ligga på 80 eller högre.

Välj den rätta LED-lampan  – följ Energistyrelsens 4 råd:

  1. LED-lampan ska både ha den rätta sockeln och de rätta dimensionerna för att passa en bestämd lampa.     Det är inte alla LED-lampor som kan dämpas eller utan problem kan ingå i 12V-system.
  2. Ljuset ska passa både lampan och belysningens funktion.     LED-lampor är ofta lämpliga som spottar eftersom de har goda möjligheter att sända ut ljuset som smala ljusstrålar.
  3. Ljuset ska vara tillräckligt kraftigt för sitt syfte.     100W glödlampor kan ännu inte ersättas av ljusdioder då de inte ger tillräckligt mycket ljus.
  4. Välj ljusdioder med god färgåtergivelse. Ljuset från vita ljusdioder kan vara både varmt och kallt. Den bästa färgåtergivelsen får du om det så kallade färgåtergivelseindexet är minst 80.

 

Om du vill veta mer om LED-lampor

EU- guide till val av den rätta lampan

Batterionline.se: © 2003-2022